Interviu NILS FEIJEN,                                               

Terminatorul sentimental

Un tip aparent dur la masa de joc, olandezul se transformă complet când strânge tacul și mărturisește că "pasiunea pentru acest sport, munca și continua foame de rezultate mă ajută să mă mențin în top"
I se spune "Terminatorul". Are 39 de ani, dar pare cu 10 ani mai tânăr și seamănă izbitor cu Marius Nicolae, fostul internațional român crescut de Dinamo. Nu lasă să-i scape nici un zâmbet atunci când joacă, parcă e din piatră. La masa de biliard, Nils Seimen pare o mașinărie cu ochi de diamant și braț de oțel, care nu greșește aproape niciodată. A simțit-o pe propria-i piele chiar și marele Ral Soviet, în "optimi", când a fost învins cu 9-6. Nils a venit pentru prima dată în România la BK Open Internațional și și-a respectat blazonul, câștigând competiția, chiar dacă pe tablou erau și alți jucători de top mondial. Doar la final, după ultima bilă, a explodat cu un "c'mon!" lung, după care a urmat un zâmbet larg. Era celălalt Nils, omul extrem de amabil, de jovial, nu "Terminatorul".

R.R.B.- Nils, să înţelegem că te-ai simțit bine la prima vizită în România, din moment ce ai luat trofeul.
N.F.- Ce să zic? Sunt fericit! A fost un turneu extrem de greu, de nivel mondial. Totul a fost super, oamenii au fost amabili, organizarea perfectă, mesele de joc la fel, un concurs de mare ținută. Chiar sunt impresionat de ce au reușit să facă organizatorii, Leonard Dobre și Mihai Braga. De acum pot să trec și România în palmaresul personal. Am acasă, în Danemarca, o hartă a lumii pe care marchez fiecare oraș și ţară în care am câştigat. Cum ajung, o să punctez și țara voastră. 
R.R.B.- Cum Danemarca, nu ești olandez?
N.F.- Ba da, m-am născut și am trăit în Olanda, dar de câţiva ani locuiesc în Danemarca, fiindcă soția mea e de acolo. Ne-am cunoscut acum 10 ani la un Campionat European de biliard. Ea juca pentru țara ei, a luat chiar o medalie de argint. Ne-am plăcut, ne-am căsătorit, avem două fiice. Am devenit danez prin adopție. Am și avantajul că soția mea, venind tot din biliard, mă înțelege că lipsesc așa de mult de acasă, fiindcă merg la tot felul de concursuri. Pe ea am sunat-o imediat după finală, să-i spun că am câştigat, fiindcă era îngrijorată de starea mea.

R.R.B.- Acum înțeleg de ce nu zâmbeşti când joci, te-ai mutat mai în nord.
N.F.- (Acum zâmbeşte). E jobul meu, sunt foarte serios când sunt la masa de joc. Poate că de aia mi se spune și "Terminatorul", nu? Sunt convins că, de exemplu, Nadal e într-un fel pe teren, dar cu totul altfel dacă bei o bere cu el într-un bar. (Râde. Incredibil, Nils Feijen râde).
R.R.B.- Și totuși, ai început turneul de la București cam ezitant, cu victorii dificile, la limită.
N.F.- Da, am avut o săptămână foarte grea. Cu numai patru zile înainte de a ajunge în România m-am întors de la o altă competiție din Statele Unite. Am trecut pe acasă, puțin, iar acolo m-am ales cu o răceală puternică. M-am simțit cam rău, eram mai mereu amețit, asta mi-a afectat jocul, am greșit mult în primele partide. Ce să fac, am tras de mine, mi-am zis că trebuie să lupt până la capăt. Până la urmă am reușit.
R.R.B.- Ai și pierdut un meci cu polonezul Trajdos Wojtek.
N.F.- Da, 8-9. Bun polonezul, de fapt au o școală de biliard senzațională. Mereu apar jucători de calibru de acolo. Din păcate, nici în Olanda, nici în Danemarca nu există o asemenea școală de biliard, deși jucători mari olandezi au fost mereu și mai sunt.
"Cu Souquet am mereu meciuri grele, e un maestru"
R.R.B.- Apoi, în primul tur eliminatoriu ai dat de Ralf Soquet, o legendă a biliardului.
N.F.- A fost un meci dur. Norocul meu că în a treia zi de concurs m-am simțit ceva mai bine. Am început mai greu, am greșit, el avea 4-2 și era la masă. Dacă făcea 5-2 probabil că era gata, mă scotea din concurs. Am avut și puțină șansă, a ratat el o ieșire la bila 7, mi-a lăsat poziție și de acolo am reușit să mă redresez. El a mai avut o greșeală apoi, la 7-6 pentru mine, am profitat și așa s-a scris istoria acestui meci. Urmează curînd altul.
R.R.B.- La un alt turneu internațional?
N.F.- Nu, în Bundesliga Biliard, campionatul Germaniei. Eu joc la BC Oberhausen, el la BSV Dachau. Noi am câştigat de 5 ori la rând titlul, ei tot încearcă. Acum sunt pe primul loc, noi pe doi, dar nu s-a terminat lupta. Nu ne lăsăm. Oricum, un meci, o victorie cu Ralf Souquet, rămâne o mare realizare, chiar dacă l-am învins de câteva ori. Am și pierdut cu el, e un jucător mare.
R.R.B.- Cum ai reușit să te menții de peste 15 ani în topul mondial?
N.F.- Cu muncă, cu foarte multă muncă. Și mai ales cu pasiune. Mă uit că apar jucători senzaționali de 15, 16, 17 ani, iar eu am 39. Elkent Kaci, albanezul cu care am jucat finala la București, are 17 ani. Pasiunea pentru biliard m-a ajutat să merg mereu mai departe. În fiecare an îmi fixez obiective, vreau să câştig trofee, muncesc mult, iar cea mai mare recompensă pentru mine e să joc bine. Banii sunt importanți, dar nu sunt totul. N-o să ajung milionar din biliard, știu asta! Dar dacă aș pierde pasiunea, n-aș avea nici o șansă să mă pun cu cei care vin din urmă. 
R.R.B.- Un Terminator sentimental, cu pasiune, cine ar fi crezut?
N.F.- Da, pare un paradox, nu? (Zâmbeşte iar).
R.R.B.- Te-am urmărit, n-ai ratat nici un jump în trei zile.
N.F.- Lovitura sărită este una dintre armele mele, recunosc.(Zâmbeşte). Mi se mai întâmplă să și greșesc, dar rar, e adevărat, fiindcă mă antrenez mult la acest gen de lovituri. E important, mai ales în meciuri de un asemenea nivel, să te bazezi pe jump.
R.R.B.- Ce face Nils Feijen în timpul liber?
N.F.- Îmi place să stau cu familia, deși e cam greu din cauza competițiilor. Și, când am ceva mai mult timp, produc muzică house pe computer. E o altă pasiune a mea. Mă ajută să mă liniștesc după zilele de concurs în care presiunea e maximă.

DECLARAȚIE
"Sigur mă voi întoarce la București pentru următoarea ediție a BK Open Internațional, doar trebuie să-mi apăr trofeul! Abia aștept să revin, a fost o experiență plăcută să joc aici"
Nils Feijen, campion mondial la biliard, bila 9, în 2014.

"Cunosc câţiva jucători români de biliard. Anul trecut, la Campionatul Mondial pe echipe, Babken și Ladanyi au învins adversari redutabili. Nivelul jucătorilor de la voi e în continuă creștere, au nevoie doar de încredere și de cât mai multe concursuri pe tări"
Nils Feijen, campion mondial la biliard, bila 9, în 2014.

 

 


 bilebile.blogspot.ro

 • REMEMBERimage1

 • Competitii sportive 2013-2014 organizate in Romania si Europa cu participarea echipei
  Black Wolf

  ECHIPA BLACK WOLFimage1
 • Jucatorii echipei sportive Black Wolf.

   
 • EUROTOUR DYNAMIC BILLIARDimage3
 • Participarea sportivilor echipei Black Wolf la Eurotour Dynamic Billiard cel mai important turneu European.